Wethouder wil praten met monumentbezitters

26-06-2013 14:55

GELDROP-MIERLO - De gemeentelijke monumenten in Geldrop en Mierlo blijven hun beschermde status behouden, maar er wordt wel nagedacht over een andere vorm. Die wens heeft de meerderheid van de gemeenteraad maandagavond middels een amendement nadrukkelijk meegegeven aan het college van B en W.

 De wethouder gaat onderzoeken of het huidige beleid kan worden verbeterd, vooral op het gebied van communicatie en financiële tegemoetkoming. Ook wordt per direct het monumentenbeleid zo gewijzigd, dat bij de voordracht van nieuwe monumenten er een wederzijdse toestemming noodzakelijk is van zowel de adviescommissie als de eigenaar van het pand.

 

"Als aanvulling op het amendement wil ik graag met de huidige monumentbezitters om de tafel. Waar zitten de pijnpunten en waar zijn ze ontevreden over? Dat alles wil ik meenemen in een nieuw voorstel", beloofde wethouder Wim Vissers.

 

Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar werd besloten de gemeentelijke lijst met monumenten te schrappen. Dat besluit stuitte op veel verzet van onder meer heemkundekring Myerle, heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten, Erfgoedvereniging Heemschut, de Henri van Abbestichting en de Stichting Cuypersgenootschap. Begin deze maand bleek dat de overgrote meerderheid van de raad van gedachte veranderd was.

Bron: ED.nl