Monumentenlijst Geldrop-Mierlo blijft

08-04-2013 00:00

GELDROP-MIERLO - Het overgrote deel van de 70 gebouwen in Geldrop-Mierlo die vóór afschaffing van de gemeentelijke monumenten op de lijst stonden, hebben nu hun 'status' weer terug.

Dat heeft het college van B en W besloten naar aanleiding van een aantal bezwaren op de afschaffing van de gemeentelijke monumentenlijst. Geldrop-Mierlo heeft in november vorig jaar de gemeentelijke monumentenlijst geschrapt. Daarvoor had de gemeenteraad twee duidelijke redenen: deregulering en een bezuiniging van zo'n 16.000 euro. Dat besluit stuitte op veel verzet van onder andere heemkundekring Myerle, heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten, Erfgoedvereniging Heemschut, de Henri van Abbestichting en de Stichting Cuypersgenootschap.

Op 18 maart zaten de bezwaarmakers bij de commissie voor de bezwaarschriften, een onafhankelijk orgaan dat het college adviseert. De commissie verklaarde de meerderheid van de bezwaren gegrond en het college volgde het advies van de commissie om het besluit in te trekken, op. Daarmee is nog niet gezegd dat de kwestie rondom het schrappen van de lijst achter de rug is. Het college van B en W is voornemens de gemeenteraad voor de zomervakantie een wijziging van de monumentenverordening voor te leggen.

Bron: Eindhovens Dagblad