Een Mo(nu)mentje: Boerderij Weijer 8

27-08-2015 23:06

Het is al lang bekend bij veel Mierlonaren maar er wordt door niemand iets aan gedaan. De verpaupering van een van de oudste en meest belangrijke boerderijen in ons dorp! het gaat hier om de boerderij aan de Weijer 8 in Mierlo een gemeentelijk monument!

 

Geschiedenis:

 

Het pand Weijer 8 is van origine een hallehuis dat is verbouwd tot een langgevelboerderij. De exacte bouwdatum is niet vast te stellen, het pand stond er bij de eerste kadestrale gegevens in 1830 al! De boerderij was toen eigendom van landgebied Kiglo. Het is waarschijnlijk het laatste overblijfsel. Omstreeks 1925 heeft een verbouwing plaatsgevonden. Dit waren veranderingen aan de binnenzijde. vroeger lag de boerderij aan een bocht in de weg. Gezien de bocht in de weg is hier sprake van een zeer oude vestigingsplaats. Voor de aanleg van de “straatwegen” van na 1800 liepen de wegen buiten de kernen van erf naar erf. In 1832 heef deze boerderij “de Kekelaarstraat, later wordt het “Overakker 8” en tegenwoordig “Weijer 8”

 

Tegenwoordig staat de boerderij leeg! Het is deels ingestort en er wordt kennelijk gewacht tot het hele pand instort.

 

Dit pand is heel belangrijk voor de geschiedenis en het straatbeeld. Het is namelijk waarschijnlijk op de kasteelboerderij het oudste pand van Mierlo!

 

Tim Swinkels.
Monumenten Mierlo

 

Informatie over de boerderij: monumenten-mierlo6.webnode.nl/products/langgevelboerderij3/